"30 Jahre FRIEDLICHE REVOLUTION - QUO VADIS DEMOKRATIE?"

auf die Brüche und Kontinuitäten in Ost und West und ein Blick auf die aktuellen Herausforderungen des demokratischen Zusammenlebens in der Bundesrepublik. In unserer Projektwoche vom 11. bis 15.11.19 hatten wir zum Dialog eingeladen (Veranstaltungen hier im Überblick). Zwei Termine folgen, die Sie sich vormerken sollten:

19.11.19, 14:00 bis 16:00 Uhr - Internationalen Diskussion zum Thema „The generation change 30 years later“

Moderation: Prof.‘in Dr.‘in Vera Sparschuh, FB SBE

Referentinnen: Dr.‘in Éva Kovács, Ungarische Akademie der Wissenschaften,  Budapest, Ungarn und Dr.‘in Susan Hollinrake, Associate Professor (Social Work), University of Suffolk, UK

Since the 1950s the generational concept has become very common in the social sciences. The Change 1989 even enhanced the generational issue: Which generation was involved in the change and how? Are the narratives of people belonging to one generation but divided by political systems still related to each other?

This round table brings 30 years after the European Changes Dr. Éva Kovács (Hungarian Academy of Sciences, Budapest) and Dr. Sue Hollinrake (University of Sussex, GB) as round table guests to Neubrandenburg University. In discussion with Prof. Vera Sparschuh, students and interested citizens of the town should be reviewed if and how the  generational concept can still add to the understanding of social change in Europe: What exactly is and how change “works” from one generation to the other in respect to values, life style, routines etc.? Who was the generation change? What about the generation born around 1989? Do they took over the democratic legacy? What can we expect from generation Z?

Ausstellung und Vernissage - Aufbruch im Norden

Eröffnung am 26. November 2019 ab 16:30 Uhr Vernissage „Aufbruch im Norden“ um 16:30 Uhr Haus 1 im oberen Foyer

Referent: Burkhard Bley, Stellvertretender Landesbeauftragter für Mecklenburg-Vorpommern für die Aufarbeitung der SED-Diktatur

• Hochschule, Hauptgebäude, Hörsaal 1